Biografija

image0-2_edited_edited_edited.png

Nenad Stevović (1962), publicista, politikolog, istraživač i organizator crnogorske dijaspore.

Potomak crnogorskih iseljenika iz Cuca, Katunska nahija, Cetinje, koji su se nakon Drugog svjetskog rata naselili u Lovćenac u Vojvodini. Akademsko zvanje stekao u Novom Sadu i Beogradu.  Objavio je više monografija o migracijama sa prostora Crne Gore, publikacija o crnogorskoj emigraciji, stručnih i naučnih radova u zemlji i inostranstvu. Pokretač i osnivač više nacionalnih organizacija, kulturno prosvjetnih društava i časopisa u crnogorskom iseljeništvu. 

 

Objavio je knjige:

  • Crnogorsko iseljeništvo kroz diplomatske arhivske izvore, Cetinje, 2010.

  • Kolonizacija Crnogoraca u Vojvodini 1945-1948, Podgorica, 2010.

  • Rata – crnogorska kolonija u Vojvodini, Beograd, 2013.

  • Frederik Burnam i Crna Gora, Cetinje, 2015.

  • Gorštaci u ravnici, Lovćenac, 2016.

  • Nađmeđer 1914-1918 logor i groblje crnogorskih interniraca, Podgorica, 2018.

  • Janko Brajović i Crna Gora, Cetinje, 2018.

  • Jožef Bajza i Crna Gora, Cetinje, 2020.

Glavni i odgovorni urednik je časopisa crnogorske dijaspore Identitet. Bio je osnivač, glavni i odgovorni urednik časopisa Oganj, glasa crnogorske dijaspore koji je izlazio u istorijskom periodu obnove crnogorske nezavisnosti (2004-2007).

 

Osnivač je i prvi predsjednik Udruženja Crnogoraca Srbije Krstaš (2003) i osnivač Crnogorskog kulturno prosvjetnog društva Princeza Ksenija iz Lovćenca (2010). Inicijator i realizator osnivanja i opremanja Crnogorskog kulturnog centra (2010) i utemeljivač Crnogorske biblioteke i čitaonice (2017) u Lovćencu koja posjeduje imresivan knjižni fond i predstavlja jedinstvenu instituciju nacionalne kulture Crnogoraca u Srbiji. Organizator je postavljanja bisti u Lovćencu crnogorskog književnika i vladike Petra II Petrovića Njegoša (2012) i kralja Crne Gore Nikole I Petrovića (2014). Njegovom zaslugom Crnogorski jezik je od 2010. godine u službenoj upotrebi u opštini Mali Iđoš u Republici Srbiji. Organizator je i direktor Pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku na kojoj učestvuju osnovne i srednje škole sa teritorije AP Vojvodine. Osnivač je i prvi predsjednik Crnogorske partije iz Novog Sada (2008), jedine političke organizacije u Republici Srbiji koja zastupa interese crnogorske nacionalne zajednice.

 

Jedan je od osnivača Crnogorsko – Argentinske fondacije koja kulturnu baštinu Crne Gore afirmiše u Južnoj Americi i potomke naših iseljenika spaja sa svojom postojbinom. Dobitnik godišnje nagrade časopisa Komuna za očuvanje kulturne baštine Crne Gore za 2018. godinu.

 

Oženjen je Mirjanom, rođ. Drašković, sa kojom ima sinove Mijata i Maksima.