top of page

Biografija

image0-2_edited_edited_edited.png

Nenad Stevović (1962), publicista, istraživač, urednik i izdavač

Politikolog, akademsko zvanje stekao u Novom Sadu i Beogradu. Pokretač i osnivač više nacionalnih organizacija, kulturno prosvjetnih društava i časopisa u crnogorskom iseljeništvu.  Objavio je više monografija o migracijama sa prostora Crne Gore, publikacija o crnogorskoj emigraciji, stručnih i naučnih radova u zemlji i inostranstvu. 

 

Objavio je knjige:

  • Crnogorsko iseljeništvo kroz diplomatske arhivske izvore, Cetinje, 2010.

  • Kolonizacija Crnogoraca u Vojvodini 1945-1948, Podgorica, 2010.

  • Rata – crnogorska kolonija u Vojvodini, Beograd, 2013.

  • Frederik Burnam i Crna Gora, Cetinje, 2015.

  • Gorštaci u ravnici, Lovćenac, 2016.

  • Nađmeđer 1914-1918 logor i groblje crnogorskih interniraca, Podgorica, 2018.

  • Janko Brajović i Crna Gora, Cetinje, 2018.

  • Jožef Bajza i Crna Gora, Cetinje, 2020.

  • 150 godina škole na Trešnjevu, Cetinje, 2021.

  • Marino Borbikoni i Crna Gora, Cetinje, 2023. 

Glavni i odgovorni urednik je IDENTITET-a, časopisa za kulturu, nauku, politiku, istorijska i društvena pitanja crnogorske dijaspore. Bio je osnivač, glavni i odgovorni urednik časopisa Oganj, glasa crnogorskih iseljenika koji je izlazio u istorijskom periodu obnove crnogorske nezavisnosti (2004-2007).

Osnivač je i prvi predsjednik Udruženja Crnogoraca Srbije Krstaš (2003) i osnivač Crnogorskog kulturno prosvjetnog društva Princeza Ksenija iz Lovćenca (2010). Inicijator i realizator osnivanja i opremanja Crnogorskog kulturnog centra (2010) i utemeljivač Crnogorske biblioteke i čitaonice (2017) u Lovćencu koja posjeduje imresivan knjižni fond i predstavlja jedinstvenu instituciju nacionalne kulture Crnogoraca u Srbiji. Organizator je postavljanja bisti u Lovćencu crnogorskog književnika i vladike Petra II Petrovića Njegoša (2012) i kralja Crne Gore Nikole I Petrovića (2014). Njegovom zaslugom Crnogorski jezik je od 2010. godine u službenoj upotrebi u opštini Mali Iđoš u Republici Srbiji. Organizator je i direktor Pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku na kojoj učestvuju osnovne i srednje škole sa teritorije AP Vojvodine. Obavlja fukciju umjetničkog direktora Likovne kolonije "Lovćenački koloriti". Osnivač je i prvi predsjednik Crnogorske partije iz Novog Sada (2008), jedine političke organizacije u Republici Srbiji koja zastupa interese crnogorske nacionalne zajednice.

 

Jedan je od osnivača Crnogorsko – Argentinske fondacije koja kulturnu baštinu Crne Gore afirmiše u Južnoj Americi i potomke naših iseljenika spaja sa svojom postojbinom. Dobitnik godišnje nagrade časopisa Komuna za očuvanje kulturne baštine Crne Gore za 2018. godinu  i Povelje Sveti Petar Cetinjski najprestižnijeg priznanja Fondacije "Sveti Petar Cetinjski" iz Podgorice.

 

Radio u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore (diplomatsko zvanje: prvi savjetnik), Upravi za dijasporu (šef Odsjeka za identitetska pitanja) i Ministarstvu kulture Crne Gore.

 

Vanredni je član Dukljanske akademije nauka i umjetnosti.

 

Oženjen je Mirjanom, rođ. Drašković, sa kojom ima sinove Mijata i Maksima. 

bottom of page